Doğru Voleybol Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Uygun bir voleybol ayakkabısı performansı artırabilir ve sakatlıkları önleyebilir.

İyi bir voleybol ayakkabısı bulmanın anahtarı:

Yeni bir voleybol ayakkabısı alırken bu adımları takip edin.

Mümkünse, voleybol ayakkabılarınızı bir mağazadan deneyerek satın alın.

Almak istediğiniz voleybol ayakkabısını, bir spordan sonra veya günün sonunda deneyin. Ayaklarınız ayakta durmaktan şişmiş olacaktır. O şekilde rahat edebileceğiniz bir ayakkabı seçmeniz, voleybol oynarken daha konforlu olmanızı sağlayacaktır.

Voleybol için giyeceğiniz çorap olarak bileklerinizi saran tipi tercih edin. Ayakkabı ayağınızdayken, tüm ayak parmaklarınızı hareket ettirebilmelisiniz.

Seçtiğiniz ayakkabı yerle vücudumuz arasında kuvvet dağılımını etkileyen önemli bir faktördür. Ayak bileği, diz hatta kalça eklemine, bacak boyunca seyreden kaslara, bağlara ve diğer yapılara gücün nasıl dağıldığını belirler. Bu nedenle öncelikle seçtiğimiz ayakkabı ayağı iyi sarmalıdır, ne bol ne de dar olmalıdır.

Ayağınızdan çıkardığınız ayakkabıların bağcıklarını mutlaka çözün ve giydiğinizde daima tekrar yeniden bağlayın. Ayakkabının üstüne çapraz bağcık örgüsü desenini basınç uygulayacak şeklinde bağlayın. Topuklarınız, ayakkabının topuğuna sıkıca oturması gerekir. Topuklarınız sıçrarken veya koşarken kaymamalıdır.

Mevcut birçok farklı spor ayakkabısı arasından seçim yapmak zor olabilir. Tasarım, malzeme ve ağırlık açısından farklılıklar vardır. Bu farklılıklardan, voleybol için altı kaymaz olan tercih edilmelidir. Normal standartların dışında topuk kısmı yüksek ve hareket etmeyi zorlaştıracak kaba görünüşlü tercihlerden uzak durulmalıdır.

Voleybol sporu vücudun sıçrama, ileri, geri ve yana hareket etmesini, yere düşüp tekrar kalkmasını gerektirir. Sonuç olarak, voleybol sporunda kullanılan çoğu spor ayakkabısı ağır baskıya maruz kalır.

Her gün giyilen bir ayakkabı, iç ve dış malzemesinin genellikle aşınmış olacağı için 6 aydan sonra değiştirilmesi gerekebilir.

Sorunlu ayakta doktor tavsiyesi şarttır. Ayakta herhangi bir yapısal sorun bulunuyorsa seçeceğimiz ayakkabı daha da önem kazanır. Ayak tabanında ön arka ve yan eğriliklerde çökme (düztabanlık, taban çökmesi gibi). Bu gibi durumlarda seçilecek ayakkabıda doktor tavsiyesine ihtiyaç duyulur.

Ayak tabanının düşüklüğü durumunda taban ölçümü yardımıyla ya da hekiminizin önerisi doğrultusunda ayakkabının içine ayağınıza uygun taban destekleri konulmalıdır.

Prestij Spor Kulübü

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEMEN ARA